Parol, mon cher, despre ce vorbim?!
Citeam zilele trecute prefata unei carti pe care mi-o doream de mult sa o citesc, iar cel care scria prefata spunea cum l-a cunoscut pe autorul cartii. Se intamplase sa il intalneasca fiind invitat in casa unor intelectuali polonezi din SUA, care erau foarte bune gazde si care incurajau intotdeauna, in adunarile organizate in casa lor, ca fiecare sa vorbeasca deschis, pe principiul “speak your mind”, intotdeauna fiind degajata o energie pozitiva si creativa, cu multe dezbateri de idei si provocari frumoase.
De asemenea, mi-am amintit de conversatiile din perioada interbelica, indeosebi de Martha Bibescu si intrunirile de la Palatul Mogosoaia, cand subiectele de conversatie erau mult mai intelectuale decat in ziua de azi: idei filosofice, literatura, politica, prietenii si viata in general.
Dar se pare ca aceste lucruri s-au pierdut, s-au estompat sub influenta nefasta a comunismului, care ne-a limitat foarte mult orizontul, parca ne-a prostit si aproape ca a reusit sa ne transforme in niste fiinte proecupate de subzistenta si infometate de confort material mai intai si abia intr-o doza foarte mica de cultura si intelect.
Ce subiecte de conversatie alegem azi la intalnirile cu prietenii? Discutam idei, intamplari sau despre alti semeni?
Oamenii sunt fiinte sociale, si nici comunismul si nici altceva nu ii poate impiedica sa interactioneze intre ei. Insa cum arata conversatiile la adunarile prietenilor din ziua de azi? Despre ce discutam? Obisnuiti sa si cantati? Ce energie frumoasa e atunci cand se canta la unison!
Ramanem cu ceva dupa cateva ore petrecute cu prietenii?
Ce cautam sa castigam dupa aceste reuniuni: o portie buna de ras, pur si simplu relaxare, un exercitiu al mintii, o provocare intelectuala, o disputa in care sa ne impunem convingerile politice? Sau nu facem decat sa prelungim implicarea in grijile de zi cu zi etalandu-le si in fata prietenilor? Cat de mult ne altereaza problemele de zi cu zi calitatea discutiilor la intalnirile intre prieteni?
Cred ca cel mai bine ar fi ca, dupa fiecare intalnire petrecuta intre prieteni, sa ramanem cu sentimentul ca suntem un pic mai bogati, ca am petrecut timp de calitate, ca am influentat sau invatat la randul nostru. Altfel, ar fi doar o alta irosire a timpului. Si, nu in ultimul rand, ne-ar placea sa simtim ca suntem conectati cu niste oameni la care tinem, alaturi de care impartasim o mica parte din existenta asta care de multe ori poate fi provocatoare, impovaratoare, iar aceste prietenii ne fac sa simtim ca trecem prin aceasta viata mai usor, mai frumos si mai bogati emotional si spiritual.
Oamenii ne sunt scosi in cale deloc intamplator. De la fiecare castigam ceva, sau noi le oferim ceva, ori impreuna realizam ceva. Si cu cat oferim mai mult cu atat mai bogat va fi sufletul nostru. Asta e frumusetea vietii si de aceea oamenii sunt fiinte sociale si nu traiesc fiecare in patratica lui, preocupat doar de subzistenta.
Noi va dorim sa aveti conversatii cat mai bogate (face to face, nu pe Facebook), sa va bucurati de voiosie, sa castigati cat mai multe lucruri pretioase pentru sufletul vostru, sa va onorati prietenii si sa construiti impreuna amintiri de neuitat.
Insotim acest articol cu urmatoarele recomandari din magazinul nostru, ca sa ajutam si noi un pic la calitatea timpului vostru petrecut alaturi de prieteni dragi:
- Dotari pentru bar, pentru ca un paharel de vin intotdeauna va relaxa mintea, va da problemele la o parte si va dezlega creativitatea (recomandam insa doze moderate de alcool, altfel efectele vor fi altele);
- Biliard, pentru ca ne aduce relaxare, dar permite si conversatii interesante in timpul jocului;
- Jocuri de petrecere, pentru destindere si portii consitente de ras.
Lasa un comentariu Anuleaza raspuns