.

Trekking, drumetii pe munte, plimbari in natura

Trekking, drumetii pe munte, plimbari in natura

Florina Necula iul 26, 2023 Articole Joaca de Weekend 0 Comentarii

Trekkingul este un termen mai nou in lista activitatilor outdoor, iar prin acest articol ne propunem sa iti prezentam definitia trekkingului, beneficiile lui, unde il poti practica, de ce echipament ai nevoie, precum si cateva sfaturi de luat in considerare inainte de a te aventura intr-o expeditie de trekking.

Aglomeratia oraselor, programul incarcat de la serviciu si multimea de sarcini gospodaresti ne fac sa ducem dorul naturii, aerului curat si relaxarii departe de arsita urbana.

Conectarea cu mama natura ne incarca bateriile, ne face sa fim mai pozitivi, mai sanatosi si mai echilibrati.

Este vorba despre a ne completa existenta cu acea conexiune care ne leaga pe noi, oamenii, de adevarata casa a noastra, planeta noastra si natura ei minunata.

Interactiunile cu natura pot capata diferite forme, de la camping pentru mai multe zile, la trekking, drumetii montane, hiking, chiar alpinism, drumetii in padure, o plimbare la cascada, o intrare in pestera, o baie intr-un lac natural, pana la plimbari in lanuri de lavanda, clasicele sesiuni foto in lanul cu maci sau rapita, o panda de licurici sau un simplu picnic la iarba verde.

In articolul de fata vom trata mai amanuntit ideea de trekking, ce este, ce beneficii are, unde il poti practica, cum te echipezi corespunzator, precum si cateva sfaturi inainte de a porni in aceasta aventura.

Beneficiile trekkingului si iesirilor in natura

Dezvoltarea industriala si a tehnologiilor ne usureaza intr-un fel viata, insa, din pacate, ne cam rupe de natura noastra de locuitori ai acestei minunate planete.

De aceea, atunci cand devenim stresati, coplesiti de taskuri si griji, simtim nevoia sa evadam undeva in natura, la aer curat, la racoare, la peisaje superbe si sa ne umplem plamanii de savorile naturii.

Este acea energie primordiala pe care o primim din natura, este senzatia ca ne intoarcem acasa, este armonie cu viata si cu noi insine, este echilibrul redobandit.

Bine pentru trup si suflet

Evident trekkingul inseamna si sanatate: capacitate pulmonara imbunatatita, aport de vitamina D, agilitate musculara, calitate sporita a somnului, arderea grasimilor, circulatia sangelui imbunatatita.

Dar cand vorbim de sanatate, beneficiile nu sunt doar pentru conditia fizica. A petrece timp in natura este si o testare a caracterului nostru, este o incursiune catre sine si reconectare cu sine. Caci natura are aceasta putere, de a ne oglindi pe noi insine si de a ne ajuta sa ne reconectam cu sinele nostru.

Iar daca pleci in aceasta aventura alaturi de prieteni, trekkingul e fara indoiala o consolidare a prieteniei dintre voi, chiar daca uneori pare o testare a ei.

Ce este trekkingul?

Trekkingul este o activitate in aer liber, o drumetie la pas pe terenuri diverse, mai mult sau mai putin accidentate, pe care o poti face la munte, pe dealuri, pe tarmuri de mare, in desert sau in zone inghetate.

Elementul definitoriu este gradul de dificultate al terenului pe care il parcurgi. E o calatorie mai anevoioasa, in natura, fara acces la mijloace de transport sau infrastructura, in care uiti de asfalt sau poteci batatorite si pe care o faci mergand pe propriile picioare.

O tura de trekking poate dura cateva zile si trebuie sa fii echipat corespunzator pentru a te descurca cu ce ai si cu ce iti ofera natura, inclusiv in conditii meteo mai putin favorabile.

In trekking nu are importanta destinatia, ci parcursul in sine e captivant. Peisajele pe care le descoperi, miscarea pe care o faci, oxigenarea de care beneficiezi, deconectarea si senzatia de libertate pe care o experimentezi, acestea dau esenta trekkingului.

Trekkingul este o provocare si o testare pentru abilitatile tale fizice, dar si psihice. Iesi din rutina urbana si te conectezi cu natura si cu tine insuti. Te vor insoti propriile ganduri, temeri si limite si vei intampina uneori obstacole, cand va trebui sa iti antrenezi puterea interioara pentru a parcurge drumul mai departe.

Tipuri de trekking

Trekkingul se poate cataloga in functie de relieful pe care doresti sa il explorezi, de la padurile tropicale, pana la cei mai inalti munti, dar si in functie de anotimpul in care doresti sa pleci la drum (trekking de vara si trekking de iarna).

  • Trekking montan / pe dealuri
  • Trekking polar / pe ghetar
  • Trekking pe rau
  • Trekking de coasta
  • Trekking tropical
  • Trekking in desert

Ar trebui facuta distinctia intre trekking si hiking, cel din urma fiind o drumetie mai lejera, pe trasee prestabilite si cu grad de dificultate si durata mai reduse.

De asemenea, este o distinctie si intre trekking si alpinism sau catarari, trekkingul fiind mai usor decat acestea, pentru catarari mainile avand un rol determinant pentru a avansa pe traseul propus.

De unde si pana unde trekking?

Etimologia cuvantului trekking ne trimite in Africa. Termenul Afrikaans “trek” sau olandez “trekken” (a trage, a calatori) are semnificatia de calatorie lunga si anevoioasa, intreprinsa de obicei mergand pe jos.

Are legatura cu miscarea The Great Trek (1835-1846), cand colonisti olandezi din sudul Africii au plecat spre interiorul continentului pentru a se stabili in zone noi, liberi de dominatia britanica.

Ulterior, termenul trekking a inceput sa fie folosit in limba engleza dupa anii 1900, cu semnificatia de calatorie lenta si dificila, iar mai tarziu in context turistic si de agrement, devenind un termen universal.

Unde poti practica trekking?

Din fericire, relieful Romaniei este foarte variat si poti alege dintr-o multime de zone, de la incursiuni montane, pana la peregrinari pe dealuri si vizitarea satelor apeland la rutele offroad, nu pe drumurile clasice. Poti pleca in descoperiri de castele si conace, cascade, pesteri sau paduri, varfuri inalte sau vai adanci.

In topul destinatiilor de trekking din Romania ar fi:

  • Muntii Fagaras, cu altitudine medie peste 2000 m
  • Parcul National Piatra Craiului, la o altitudine medie de peste 1.800 de metri
  • Muntii Apuseni, cu altitudine medie de peste 1.500 de metri
  • Muntii Maramures, cu altitudine medie de peste 1.400 de metri
  • Bucovina
  • Muntii Rodnei
  • Muntii Cerna si Godeanu
  • Carpatii de Curbura

Iar daca vrei sa experimentezi si altceva decat plaiurile mioritice, iata cele mai incitante destinatii de trekking din lume:

  • Annapurna Base Camp (Nepal)
  • Routeburn (Noua Zeelanda)
  • Everest Base Camp (Nepal)
  • Adam's Peak (Sri Lanka)
  • El Camino de Santiago (Spania)
  • Upper Mustang (Nepal)
  • Inca Trail, Machu Picchu (Peru)
  • Muntele Fuji (Japonia)
  • Haute Route (Franta, Elvetia)
  • Appalachian Trail (SUA)
  • Tara Dogonilor (Mali)

Iar exemplele pot continua.

Trekkingul poate fi combinat si cu alte forme de activitati outdoor, cum ar fi bicicleta, caiac, schi, parapanta. Totul tine insa de traseul pe care ti l-ai propus, oportunitatile de pe parcursul lui, anotimp si conditii meteo. Trebuie sa analizezi bine fiecare aspect si apoi sa te echipezi corespunzator, nu doar pentru siguranta ta, dar si pentru a te simti bine pe parcursul intregii aventuri, astfel incat sa o poti savura la maxim.

Echipamentul pentru trekking

Trekkingul nu e ceva de care ti se poate nazari brusc, dupa un an de stat in canapea sau pe scaunul de la birou.

Trebuie sa fii pregatit atat fizic, mental, dar si cu echipament adecvat.

Poti avea parte de surprize neplacute daca nu ai la tine un echipament corespunzator.

Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai cu tine pentru o experienta faina si pentru siguranta.

Pantofi de trekking

Picioarele tale vor fi mijlocul tau de locomotie pe toata durata aventurii de trekking. Fii bland cu ele si incalta-le cu bocanci usori si confortabili, care sa nu te stranga sau sa iti faca bataturi. Este preferabil sa fie mai inalti, sa iti imbrace glezna, pentru a te feri de entorse sau alte accidentari pe parcursul drumetiilor montane. Picioarele tale vor fi nevoite sa faca alt gen de miscari decat in cazul mersului pe asfalt.
Foarte importanta este talpa aderenta, astfel incat sa ai stabilitate pe orice suprafata ai pune piciorul.

Bineinteles este foarte important sa tii cont de anotimp. Daca e vara, alege niste bocanci respirabili, astfel incat sa nu ti se incinga picioarele. Pe timpul iernii opteaza pentru bocanci impermeabili si caldurosi.

Betele de trekking

La fel de importante ca incaltamintea, betele de trekking te ajuta la pastrarea echilibrului pe teren denivelat, mai ales atunci cand cobori o panta.

De asemenea, te vei deplasa mai usor cu betele de trekking, ele contribuind la dozarea efortului. Vei obosi mai greu si astfel nu vei avea nevoie de pauze dese sa iti tragi sufletul.

Si la urcare te vor ajuta. Impreuna cu bratele, te vor ajuta sa urci rampa mai usor, actionand ca o extensie a bratelor tale.

Rucsacul de trekking

Il vei purta in spate tot timpul, asa ca ai grija sa iei o varianta ergonomica si reglabila, cu greutate redusa, dar incapator si bine compartimentat. Vei avea multe lucruri de dus cu tine, iar rucsacul e portbagajul tau in aventura per pedes in natura.

Pantalonii de trekking

Ca si pantofii, trebuie sa te simti confortabil in pantalonii de pe tine, sa nu te tina, sa iti permita sa faci pasi mari cu usurinta, sa fie rezistenti si sa te si protejeze. Este bine sa fie usori, din materiale sintetice.
Alege-i in functie de anotimpul in care pornesti in aventura. Daca e vara, ia-ti si pantaloni scurti la tine, pentru vremea calduroasa, dar si lungi, in caz ca se schimba vremea sau pentru serile racoroase.
Pe timp de iarna, alege pantaloni din materiale usoare, dar si calduroase si impermeabile.

Jacheta de ploaie

Cand pleci la drum pentru cateva zile, la pas, in absenta logisticii urbane, te poti astepta sa nimeresti si zile ploioase. In aceasta situatie, jacheta de ploaie este estrem de utila pentru confortul tau. O umbrela iti va ocupa o mana, nu te vei mai putea folosi de ambele bete de trekking, nu vei mai avea aceeasi libertate in miscari.

Asa ca neaparat sa ai o pelerina/jacheta de ploaie la tine. Trebuie sa fie dintr-un material impermeabil foarte usor, cu gluga si buzunare impermeabile.

Alte haine si accesorii vestimentare pentru trekking

Pentru ca picioarele tale vor fi suprasolicitate in aventura ta de trekking, nu doar bocancii trebuie alesi intelept, dar si sosetele. Ele trebuie sa aiba minimul de cusaturi, ca sa nu iti roada picioarele, sa fie din fibre sintetice usoare, care sa permita piciorului sa “respire”, sau din lana, calduroase pentru trekkingul pe timp de iarna.

Tricourile, bluzele, hanoracele trebuie sa fie usoare, comode, din fibre sintetice, sa permita evaporarea facila a transpiratiei. Pe timp de iarna alege pulovere usoare din lana, care tin caldura pe langa corp. Evita cat poti bumbacul, care se usuca greu si atarna greu atunci cand e ud, fiind o fibra contraindicata echipamentului sportiv.

Nu uita nici de micile accesorii care pot face o mare diferenta de confort, cum ar fi ochelarii de soare, sepci sau palarii de soare, ori caciuli de lana, esarfa Buff, manusi impermeabile. Alege-le smart, in functie de sezonul in care pleci in aventura de trekking.

Bidonul de apa sau termosul

Este extrem de important sa te hidratezi constant. Organismul tau va depune un efort mai mare, iar apa este fluidul esential ca toate sa functioneze cum trebuie.

Termosul este util atat pe timp de vara, pentru ca iti pastreaza apa rece, dar si pe timp de iarna, cand e bine sa ai la tine si lichide calde, cum ar fi ceaiul sau cafeaua.

Pentru acestea tine cont sa fie din materiale de calitate, BPA free, pentru a nu altera gustul lichidului continut.

Cortul pentru camping

Pentru noptile petrecute in mijlocul naturii echipeaza-te cu un cort de calitate. Daca sunteti un grup de aventurieri, alege un cort sau mai multe corturi astfel incat sa adaptati dimensiunea corturilor la numarul de participanti si preferintele de dormit. Pe www.joacadeweekend.ro gasesti corturi de la 1 pana la 6 persoane.

Alege un model pe care sa il instalezi usor, sa nu cantareasca foarte mult, dar si adaptat sezonului in care ai decis sa faci expeditia de trekking.

Sac de dormit si saltea

Esential mai ales din toamna pana in primavara, sacul de dormit trebuie ales in functie de sezon, sa fie din materiale usoare si de calitate, dar si foarte compact cand il impachetezi.

Pentru un plus de confort in cort, doteaza-l si cu o saltea, de preferat autogonflabila, sa optimizezi timpul de amenajare a campingului, mai ales cand esti obosit dupa o zi intreaga de mers la pas.

Bucataria de camping

Atunci cand faci popas, esti mort de foame si obosit, ar prinde bine sa mananci ceva cald. Va trebui sa faci un foc, insa cu mare grija, respectand regulile pentru aprinderea focului in natura.

Iti trebuie un amnar, iar pentru gatit in mai mare siguranta, poti apela la o butelie mica de camping si un arzator.

Cratita, vesela si tacamurile de camping trebuie sa fie special concepute, usoare si usor de spalat. Poti opta pentru tacamuri speciale de camping sau pentru un briceag multifunctional.

Alimentele in trekking

Ia-ti cu tine alimente speciale pentru drumetii lungi, cum ar fi alimentele condensate, conserve, fructe deshidratate, ciocolata neagra pentru boost de energie, dar si banane pentru aportul de magneziu.

Lanterna frontala si far

Utile mai ales in trekkingul de iarna, cand se insereaza devreme, dar tu ai vrea totusi sa mai parcurgi o distanta, sau ai nevoie sa iti instalezi tabara pe inserat, lanternele, felinarele sau farurile sunt acum intr-o serie de variante, atat in functie de modul de manevrare, cat si in functie de gradul de luminozitate pe care ti-l asigura.

Lanternele frontale sunt comode pentru ca iti lasa ambele maini libere, atat pe timpul deplasarii, cand preferi sa te ajuti de betele de trekking, cat si in timpul camparii, cand ambele maini sunt ocupate cu instalarea cortului si despachetarea bagajului.

Harti montane cu trasee si busola

Stim ca acum GPS-ul este rege si hartile online au ajuns destul de detaliate, insa ce te faci daca te lasa semnalul sau bateria telefonului. Trebuie sa procedezi old school, cu harta pe hartie si busola, ca sa nu te abati din greseala de la traseul pe care ti l-ai propus.

Maceta sau topor

Daca stii ca ai de traversat zone cu vegetatie luxurianta, atunci s-ar putea sa se dovedeasca foarte utila o maceta. Toporul este de asemenea necesar pentru a face rost de lemne de foc.

Trusa de prim ajutor

Vitala pentru expeditiile pe coclauri, unde echipa de salvatori nu poate ajunge instant la tine, trusa de prim ajutor te ajuta sa rezolvi ranile usoare (care s-ar putea infecta in lipsa trusei), dar si sa tratezi probleme mai grave, intarziind efectele negative pana cand ajunge echipa de salvare la tine.

JoacaDeWeekend.ro – gama completa pentru outdoor

In privinta echipamentului speram sa gasesti mare parte din el pe site-ul nostru. JoacaDeWeekend.ro cauta sa acopere cat mai mult din gama de echipament outdoor, implicit pentru trekking. Intra pe site si gasesti si mai multe articole decat ce iti recomandam in aceasta pagina.

Cateva sfaturi inaintea aventurii de trekking

Acum ca ai aflat o gramada de detalii despre trekking, iti mai retinem atentia cu cateva sfaturi utile de care sa tii cont inainte sa te aventurezi intr-o expeditie de trekking.

Cumpaneste bine si vei vedea ca te pot salva de unele neplaceri daca vei tine cont de ele. E drept, e bine sa inveti din propria experienta, dar nici sfatul bine intentionat al altora nu e de neglijat.

Ai grija ce greutate pui in bagaj

Orice gram in plus te va costa in plus energie la carat. Nu vei avea 4 sau 2 roti care sa preia greutatea de la tine. Tu vei fi portbagajul si trebuie sa te cari si pe tine, si echipamentul necesar.

Ia cu tine doar esentialul, iar acel esential in varianta cea mai light, care sa cantareasca cel mai usor posibil. Renunta la ce nu e musai necesar.

Fii in forma

Nu te lansa de pe canapea sau din scaunul de birou in care ai stat tot anul direct in aventura la pas. Antreneaza-ti corpul inainte. Fii deja obisnuit cu distante lungi de mers pe jos, dar pregateste-ti si masa musculara sa faca fata la suisuri si coborasuri, zone de escaladat, la teste de echilibru, cu tot cu rucsac in spate.

Ai grija de picioarele tale

Ele duc cel mai mare greu in trekking si, asa cum spuneam si mai sus, alege incaltamintea adecvata, care sa fie comoda, usoara, sa nu te roada, sa se usuce repede si sa lase picioarele sa respire. Atentie si la sosete si pantaloni.

Protejeaza-ti genunchii

Poate la fel de solicitati ca talpile tale, genunchii, pe langa faptul ca sustin intreaga ta greutate, cu bagaj cu tot, au un rol esential in urcusuri si coborasuri. De aceea este foarte bine sa te ajuti de betele de trekking, care ajuta la mentinerea echilibrului si preiau din greutatea cu care te lasi pe genunchi atunci cand cobori sau urci.

Echipeaza-te corespunzator sezonului

Evita materialele groase sau nerespirabile pe timp de vara, nu uita de accesorii esentiale pentru a te apara de soare. Iarna acorda atentie hainelor pe care le iei cu tine si tipului echipamentului care sa fie impermeabil, sa te apere de frig si derapaje, dar sa fie si usor.

Verifica vremea

Afla dinainte prognoza meteo pentru toata durata traseului si asigura-te ca ai solutii de adapost la indemana, in caz ca vremea o ia razna. Bifeaza pe traseu puncte in care te poti retrage in caz de intemperii. De asemenea, echipeaza-te corespunzator conditiilor atmosferice cu care te astepti sa te confrunti.

Planifica din timp

Atat traseul, cat si orarul zilnic trebuie planificate din timp si incearca sa prevezi toate situatiile cu care te-ai putea confrunta pe acel traseu.
Te poti baza pe GPS dar si pe metodele vechi, fara tehnologie.

Stabileste-ti niste puncte unde te poti realimenta si calculeaza-ti atent necesarul de apa, hrana si alte echipamente, astfel incat sa iti ajunga de la un punct la altul.

Safety first!

Incearca sa prevezi orice fel de situatie care ar putea aparea sau degenera si fii pregatit sa iesi din ea. Trebuie sa ai trusa de prim ajutor, dar si mijloace prin care sa comunici in caz ca ai patit ceva si ai nevoie de asistenta. De preferat sa nu ai nevoie de ele. Iar daca iesi in natura, lasa tehnologia in pace si bucura-te de experienta. Sa o ai doar in caz de urgenta.

Informeaza-te si asupra a ceea ce trebuie sa faci in situatia in care vei da nas in nas cu animale salbatice si afla in prealabil despre probabilitatea de a te intalni cu asa ceva pe traseul pe care l-ai ales.

Nu te forta si dozeaza-ti efortul, asculta-ti corpul

Nu pleca plin de elan si nu iti stabili obiective marete in primele zile. S-ar putea sa obosesti prea devreme si sa nu iti mai ramana energie sa duci traseul pana la capat.

Dozeaza-ti efortul si lasa timp organismului sa se acomodeze la noua conditie de drumet in aer liber. De asemenea, in cazul in care urci pe munte, da timp corpului tau sa se acomodeze cu altitudinea.

Fii atent la semnalele pe care ti le transmite corpul tau si nu le ignora. Este un test, e drept, dar nu incerca sa il duci la extrem.

Bucura-te de experienta

Nu in ultimul rand, pretuieste bucuria experientei in sine. Savureaza aerul curat, peisajele, conecteaza-te cu natura, respect-o, salut-o si primeste cu dragoste energia pe care ti-o da. La urma urmei suntem toti parte a aceluiasi univers, suntem toti aceeasi energie, iar o experienta de trekking in esenta asta inseamna: o constientizare a bucuriei de a fi parte din aceeasi natura.

In concluzie, fii tentat de o aventura in natura. Planifica singur sau convoaca 1-2 prieteni sau mai multi si creati impreuna o aventura pe care v-o veti aminti toata viata.

Trekkingul este despre bucuria calatoriei in sine si nu despre destinatie.

www.joacadeweekend.ro - Nu uita sa te joci!

Lasa un comentariu

*
**Nu este publicat
*Url site: http://
*